Autuas Álvaro del Portillo

Autuas Álvaro del Portillo syntyi Madridissa (Espanjassa) 11. maaliskuuta 1914 syvästi kristilliseen perheeseen kolmantena kahdeksasta sisaruksesta. Hän oli muun muassa filosofian ja kirkkolain tohtori.

Vuonna 1935 Álvaro liittyi Opus Deihin, jonka pyhä Josemaría Escrivá de Balaguer perusti 2. lokakuuta 1928. Hän eli kutsumuksensa Opus Deihin täydellisen uskollisesti ammatillisen työn pyhittämisen ja arkipäiväisten velvollisuuksien täyttämisen kautta. Hän kehitti hyvin laajan apostolisen toiminnan opiskelu- ja työkavereidensa kanssa.

Hyvin pian Álvarosta tuli pyhän Josemarían vankin apu, ja hän pysyi hänen rinnallaan lähes 40 vuotta hänen läheisimpänä yhteistyökumppaninaan.

25. kesäkuuta 1944 Álvaro vihittiin papiksi. Siitä lähtien hän omisti itsensä kokonaan pastoraalityölle Opus Dein jäsenten ja kaikkien sielujen palveluksessa. Vuonna 1946 hän muutti pysyvästi Roomaan pyhän Josemarían kanssa. Hänen väsymätön kirkon palvelemisensa näkyi myös omistautumisessa tehtäviin, jotka Pyhä Istuin uskoi hänelle, esimerkiksi monien Rooman kuurian eri dikasteerien neuvontantajana sekä osallistumalla aktiivisesti Vatikaanin II:n konsiiliin töihin.

Monsignore del Portillo valittiin 15. syyskuuta 1975 pyhän Josemarían ensimmäiseksi seuraajaksi. Kun Opus Dei vahvistettiin personaaliperlatuuriksi 28. marraskuuta 1982, paavi Johannes Paavali II nimitti hänet Opus Dein prelaatiksi ja vihki hänet 6. tammikuuta 1991 piispaksi. Koko Monsignore Alvaro del Portillon johtamiskaudelle oli ominaista uskollisuus perustajaa ja hänen sanomaansa kohtaan. Se ilmeni väsymättömänä pastoraalityönä prelatuurin apostolaatin levittämiseksi kirkon palveluksessa.

Pyhän Josemarían opetuksia seuraten Monsignore del Portillo omistautui vastaanottamansa tehtävän toteuttamiseen. Tämä omistautuminen juurtui syvään Pyhän Hengen toiminnasta johtuvaan Jumalan lapseuden tuntoon. Tämä johdatti hänet etsimään samastumista Jeesukseen Kristukseen luottavaisen omistautumisen kautta Jumalan, Isän tahtoon, jota ravitsivat jatkuvasti rukous, ehtoollinen ja helläsydäminen hartaus Neitsyt Mariaa kohtaan. Hänen rakkautensa kaikkia kohtaan, väsymätön huolehtivaisuutensa tyttäristään ja pojistaan Opus Deissä, nöyryys, ymmärtäväisyys ja urhoollisuus, ilo ja yksikertaisuus, itsensä kieltäminen ja palava halu voittaa sieluja Kristukselle - mikä heijastuu myös hänen piispallisessa motossaan: Regnare Christum volumus! - sekä hyvyys, rauhallisuus ja hyvä huumorintaju, jota hänen persoonallisuutensa säteili, ovat ominaisuuksia, jotka muodostivat hänen sielunsa luonteen.

Aamuvarhaisella 23. maaliskuuta 1994, muutama tunti sen jälkeen kun Monsignore del Portillo oli palannut toivioretkeltä Pyhään maahan, missä hän oli seurannut intensiivisen hurskaasti Jeesuksen askeleita maan päällä Nasaretista Pyhälle haudalle, Herra kutsui luokseen tämän hyvän ja uskollisen palvelijansa. Edellisenä aamuna hän oli viettänyt viimeisen messunsa Ehtoollisen asettamisen kirkossa Jerusalemissa.

Samana päivänä 23. maaliskuuta pyhä isä Johannes Paavali II riensi rukoilemaan Alvaro del Portillon maallisten jäännösten äärelle, jotka nyt lepäävät Santa Maria della Pacen prelaatinkirkon kryptassa (viale Bruno Buozzi 75, Rooma), ja häntä saattavat alituisesti Opus Dein jäsenten sekä tuhansien ystävien rukoukset ja hellyys.

Álvaro del Portillo julistettiin autuaaksi Madridissa 27. syyskuuta 2014.

Álvaro del Portillon autuaaksijulistamiseen osallistui n. 300 000 ihmistä.